Skip to content Skip to footer

Ukryte zalety śliwek

W dzisiejszym świecie możemy kupić prawie wszystko. Jest to bardzo wygodne, ale ma też swoje wady. Nie mamy pewności, jakie substancje zostały użyte w naszym dżemie czy sałatce. Dlatego warto przypomnieć sobie jak samodzielnie wykonywać przetwory owocowe dla domowego użytku

Odkryj na nowo walory smakowe śliwek

Śliwka jest owocem bardzo wdzięcznym w przetwarzaniu. Możemy z nich zrobić powidła czy dżem, są to najpopularniejsze sposoby. Śliwki w zalewie octowej to nieco mniej popularny, ale bardzo zdrowy i niedrogi sposób na przetworzenie owoców. Można w fantastyczny sposób wykorzystać je do wypieków kulinarnych w domowej piekarni.

Wypestkowane czy nie?

Na to pytanie nie ma jednostajnej odpowiedzi. Pozostawienie pestek w śliwkach jest znaczną oszczędnością czasu, jednak ma wpływ na walory smakowe. Od nich powstaje nieco bardziej gorzkawy posmak, którego nie stłumimy innymi dodatkami zalewy octowej. Dlatego warto poświęcić nieco więcej czasu oraz wypestkować owoce, aby śliwki w zalewie octowej smakowały naprawdę dobrze bez zbędnej, dodatkowej goryczy odpestkowej.

Nieodzowny element wypieków drożdżowych

W zimowym czasie bardzo często ma się ochotę na coś słodkiego. Nie ma nic wspanialszego niż samodzielnie upieczone ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek w zalewie octowej. Szczególnie w połączeniu z ciastem drożdżowym uzyskujemy miękką, puszystą konsystencję placka, nadającego się na każdą okazję.

Właściwości lecznicze śliwek

Nie można pominąć najważniejszej właściwości, jakie niosą ze sobą śliwki w zalewie octowej, a mianowicie właściwości lecznicze. W sezonie zimowym wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C. Śliwki w takiej formie są świetnym jej magazynem, dlatego wykorzystajmy to. Wykonanie kilku słoików na czas zimowy kosztuje niewiele wysiłku, a może uratować nasze gardło, nos czy zmniejszyć gorączkę w okresie zimowym. Jest to bardzo ważny element, którego nie można pominąć.

Goździkowa nuta w każdym słoiku

To, co nadaje wspaniałego aromatu naszym przetworzonym śliwkom, to goździki. Ich niewielka ilość podkreśla niesamowicie aromat i smak owoców. Śliwki w zalewie octowej wymagają ich bardzo niewielkiej ilości. Celem ich dodania jest lekka zmiana aromatu owoców tak, aby były nieco bardziej korzenne i ostrzejsze. Wielu amatorów ciepłej herbaty z sokami różnej maści doceni niewielką nutkę goździkową w ciepłym napoju. Oczywiście zimowe wieczory są idealnym momentem na rozkoszowanie się smakiem śliwek w zalewie octowej. Dlatego warto poświęcić nieco czasu w okresie letnim na przygotowanie chociażby kilku słoików śliwek.