Wiosna i lato to czas nie tylko pełen słońca i dobrego nastoju, ale również sezon na kolorowe warzywa i owoce. Niektóre z warzyw czy owoców dostępne są tylko latem, inne w tym okresie są po prostu dużo lepsze, bo młode. Niestety sezon na świeże warzywa i owoce nie trwa długo. Dlatego właśnie warto jest przygotować dla siebie i rodziny odpowiedni zapas warzyw mrożonych lub w postaci suszu.
Jak przygotować suszone warzywa?
Suszone warzywa, jak wskazuje nazwa to warzywa wysuszone, pozbyte wody. Za pomocą tej metody świeże produkty pozbędą się niechcianej wody, która zazwyczaj zabiera od 80 do 90% objętości. Suszone warzywa zachowują znaczną ilość składników odżywczych, nie ulegają rozpadowi żadne związki mineralne, takie jak potas, magnez czy żelazo. Niestety z pewnością utracimy całą witaminę C, która szybko ulega rozkładowi nie tylko podczas suszenia, ale też gotowania czy długiego przechowywania w stanie surowym.
Do procesu suszenia nadaje się znaczna większość warzyw i owoców. Zazwyczaj nie powinno się suszyć owoców oraz warzyw bogatych w witaminę C. Do suszenia nie nadają się również warzywa o zbyt dużej zawartości wody, ponieważ ciężko jest się jej pozbyć a po wysuszenie nie zostaje zbyt wiele. Do procesu suszenia wykorzystać można gotowe suszarki elektryczne lub warunkach sprzyjających, na przykład na słońcu lub przy piecu. W zależności od wielkości i grubości owoców lub warzyw, proces suszenia trwa od 1 do 2 dni. Po tym czasie należy sprawdzić czy uzyskany susz jest elastyczny, czy się nie klei oraz czy nie wycieka z niego już żaden sok.
Jak przechowywać suszone warzywa?
Uzyskany susz należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby zabezpieczyć go przed działaniem wilgoci oraz inwazją moli spożywczych. Takie pojemniki z suszem przechowujemy w jakimś suchym oraz ciemnym miejscu, a warzywa staramy się wykorzystać w przeciągu kilku miesięcy. Dłuższe przechowywanie suszonych warzyw pozbawia je walorów smakowych oraz wartości odżywczych.
Suszone warzywa to produkt zdrowy i powinniśmy je spożywać. Posiadają wartości odżywcze, witaminy i błonnik. Odpowiednio ususzone warzywa i owoce mogą służyć jako idealny zamiennik dla świeżych warzyw w okresie zimowym.