Skip to content Skip to footer

Rodzaje opakowań i naczyń jednorazowych

Współcześnie wszystkie produkty sprzedawane są w opakowaniach, takich jak butelki, słoiki czy torebki. Zdecydowana większość z nich to opakowania jednorazowe. Przede wszystkim pełnią one funkcję reklamową oraz informacyjną. Ponadto niektóre z nich możemy oddać do recyklingu, a tym samym chronimy środowisko przed szkodliwymi substancjami. Hurtownia opakowań oferuje klientom każdy rodzaj opakowań jednorazowych o wysokiej jakości.

Rodzaje opakowań i naczyń jednorazowe

Współczesne opakowania jednorazowe znajdują szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu oraz w gospodarstwach domowych. Poza tym wiele firm produkuje różne rodzaje pojemników jednorazowych z takich materiałów jak tektury, plastiku, folii oraz styropianu. Możemy wyróżnić jeszcze szklane pojemniki jednorazowe i kartoniki. Ciekawostką jest fakt, że ostatnio powstały jednorazowe naczynia stworzone z otręby pszennej. Tak więc rynek oferuje konsumentom bogaty wybór naczyń jednorazowych z różnych tworzyw. Z pewnością każdy wybierze coś dla siebie w zależności od potrzeb i preferencji. Jednak najczęściej wybieramy plastikowe opakowania jednorazowe.

Szklane naczynia jednorazowe

Szklane naczynia jednorazowe, czyli słoiki i butelki, stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Są one bezpieczne dla zdrowia człowieka, ponieważ żadne składniki nie przenikają do przechowywanej w nich żywności. Dlatego lepień wybierać szklane naczynia jednorazowe niż opakowania z plastiku czy metalu. Warto zaznaczyć, że możemy je zakupić w takiej samej cenie, jak pojemniki papierowe. Każda hurtownia opakowań posiada pełny asortyment szklanych pojemników.

Opakowania i naczynia jednorazowe w kartonikach

W obecnych czasach wiele produktów pakuje się w jednorazowych kartonikach (np. sosy). Kartoniki te wytwarzane są z tektury, a następnie laminowane. Z roku na rok można zauważyć, że produkuje się coraz więcej opakowań biodegradowalnych. Podstawowym surowcem dla tych opakowań są naturalne surowce roślinne, które pochodzą zazwyczaj ze skrobi kukurydzianej bądź trzciny cukrowej. Należy podkreślić, że wyglądają one tak samo, jak pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych. A dlaczego powinniśmy używać pojemników biodegradowalnych? Posiadają one wiele zalet, a przede wszystkim są bezpieczne dla człowieka i przyrody. Ulegają one degradacji już po sześciu tygodniach, a tym samym dbają o ekologię.