Skip to content Skip to footer

Pucharki do lodów – zachwycające przepisy

Warto posiadać pucharki do lodów, szczególnie, jeśli dość często przyjmujemy gości bądź jemy deser w towarzystwie kilku osób. Możemy w nich podać deser, by wyglądał bardzo elegancko, jak w najlepszej kawiarni. Pamiętajmy, że wcale nie muszą to zawsze być lody. Zachwyć rodzinę lub znajomych spektakularnymi deserami przygotowanymi w domowym zaciszu!

Kolorowa galaretka

Zrobienie wielobarwnej galaretki jest dziecinnie proste, a wygląda ona bardzo ciekawie. Wystarczy kupić kilka saszetek (np. cztery albo pięć) z gotową galaretką w różnych kolorach. Najpierw zrobić jedną z nich, zalać pucharki do lodów tylko do jednej czwartej, poczekać aż warstwa stężeje. Później powtórzyć proces z innym kolorem. Pucharek do lodów ozdobić bitą śmietaną i podać.

Można też zrobić wszystkie te kolory galaretki w osobnych, większych naczyniach. Gdy stężeją, wystarczy pokroić je w kostkę, zmieszać i podać z odrobiną bitej śmietany. Taki deser zasmakuje nie tylko dzieciom, ale też dorosłym!

Włoskie tiramisu

By przenieść się do słonecznej Italii i zaserwować gościom tiramisu w pucharku do lodów potrzebujemy serka mascarpone, trzech jajek, kawy rozpuszczalnej, odrobiny amaretto lub likieru, kakao, cukier i biszkopty. Biszkopty namoczyć w szklance kawy wymieszanej z alkoholem. Następnie trzeba utrzeć trzy żółtka, dodać 3 łyżki cukru i serek, dalej ucierać. Osobną masę stanowią utarte białka z dwoma łyżkami cukru. Części łączymy, dadzą nam one kremową warstwę.

Na dnie pucharków do lodów należy ułożyć biszkopty, przełożyć warstwą kremu, posypać szczyptą kakao i tak w kółko, aż wypełnimy naczynie. Na wierzchu można położyć ziarenko kawy bądź jeżyny.

Mus owocowy

Zdrowym pomysłem na deser jest mus z owoców. Wystarczy nam 200 gramów ulubionych owoców (np. truskawki, jeżyny, wiśnie) i dwie łyżki cukru pudru. Składniki należy utrzeć. Można dodać też piankę z dwóch białek i łyżki cukru pudru, opcjonalnie dodać kilka liści świeżej mięty. W osobnym pojemniku rozpuścić należy łyżkę żelatyny.

Gdy rozpuszczona żelatyna wystygnie należy zmieszać ją z pozostałymi składnikami. Powstały mus przelewamy do pucharków do lodów, wrzucamy na godzinkę do lodówki i nasz deser jest gotowy. Udekorować go można świeżymi owocami albo bitą śmietaną.

Pucharki do lodów dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.