Skip to content Skip to footer

Pomysł na rydze marynowane w occie z miodem

Kiedy myślimy o smacznych grzybach, w pierwszej kolejności wyobrażamy sobie prawdziwki, podgrzybki, pieczarki, czy kurki, ale rydze również zasługują na naszą uwagę. Warto mieć na względzie pomysł na rydze marynowane w occie z miodem, które tak przygotowane smakują naprawdę wybornie. Przygotowanie rydzów w ten sposób zajmuje tylko pół godziny.

Pomysł na rydze marynowane w miodzie – składniki

Do realizacji pomysłu na rydze marynowane w miodzie potrzebujemy rydzów. Mogą to być mleczaje jodłowe. Warto wybierać te, które nie są zbyt duże. Będą smaczniejsze, a także łatwiej uda się je dopasować do słoika o dowolnej wielkości.

Do zalewy potrzebujemy natomiast osiemset pięćdziesiąt mililitrów wody, a także cztery czubate łyżki miodu (najlepiej wielokwiatowego). Oprócz tego przyda się od półtorej do dwóch łyżek soli, półtorej łyżeczki ziarenek białej gorczycy, jedna łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i dziesięć ziarenek ziela angielskiego. Do zalewy należy jeszcze dodać sześć liści laurowych, a także dwie nie za duże cebule.

Przygotowanie rydzów do marynaty

Żeby pomysł na rydze marynowane w occie z miodem się udał, należy odpowiednio przygotować grzyby. Wybieramy więc najlepiej te mniejsze. Jeśli mamy tylko duże rydze, warto je pokroić w grube paski. Dzięki temu grzyby będą się lepiej prezentować później w słoikach.

Jeśli już mamy rydze, należy je dokładnie umyć i oczyścić ze ściółki. Potem wkładamy je do wysokiego garnka, w którym już gotuje się woda z dodaną solą. Mierzymy czas od momentu, gdy rydze zaczną się gotować. Wyłączamy palnik, gdy grzyby gotują się dobre trzy minuty. Tyle w zupełności wystarczy, by rydze straciły właściwą dla nich surowość. Po wyłączeniu palnika, rydze można odcedzić.

Jak przygotować zalewę?

Pomysł na rydze marynowane w occie z miodem nie mógłby się udać, gdyby nie właściwie przygotowana zalewa. Sporządza się ją w prosty sposób. Wodę gotujemy z octem winnym, dodajemy do niej przyprawy i w dalszym ciągu gotujemy jeszcze przez mniej więcej kwadrans.

Cebulę dodajemy na około dwie-trzy minuty przed wyłączeniem palnika pod garnkiem z zalewą. Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie piórka, zanim wrzuci się ją do garnka z zalewą. Miód dodaje się na sam koniec.

Rydze w zalewie z miodem

Gorące jeszcze rydze wkładamy do słoików, które wcześniej wyparzyliśmy. Zalewamy je następnie wrzącą zalewą i mieszamy całość najlepiej drewnianą łyżką. Należy pamiętać o tym, by dokładnie wymieszać zawartość słoika. W ten sposób pozbywamy się niechcianych pęcherzyków powietrza.

Słoiki odstawiamy, stawiając je do góry dnem. Tak przygotowanych grzybów właściwie nie trzeba już pasteryzować. Zarówno grzyby, jak i zalewa były bowiem gorące w momencie wkładania do słoików, więc zakrętki powinny same się zassać. By marynata była naprawdę dobra, powinna postać co najmniej przez dwa tygodnie.