Skip to content Skip to footer

Co warto wiedzieć o musztardzie?

Musztarda jest jednym z najbardziej popularnych zimnych sosów stosowanych do różnego rodzaju potraw. Nie wszyscy jednak mają świadomość jakie wyróżniamy rodzaje musztardy, a także jakie ten produkt ma właściwości zdrowotne.

Musztarda pomaga w trawieniu

Oczywiście nie wszyscy mają świadomość, że musztarda zawdzięcza synapinie nie tylko gorzki smak, ale również właściwości lecznicze. Jest to bowiem metabolit wtórny charakteryzujący się przeciwutleniającymi właściwościami. Ponadto omawiany produkt ma w swoim składzie gorczycę, która rekomendowana jest osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego czy zaburzeniami trawienia.

Ponadto wiodący producent musztardy posiada w swojej ofercie najwyższej jakości produkty wykazujące właściwości żółciopędne. Musztarda pobudza zatem nie tylko działanie wątroby, ale również żołądka i trzustki. Warto również koniecznie zaznaczyć, że w składzie gorczycy znajduje się siarka. Wspomaga ona bowiem pracę wątroby w przypadku odtruwania organizmu po przyjmowaniu różnego rodzaju leków czy substancji toksycznych.

Na jaką musztardę warto się zdecydować?

Wiodący producent musztardy w kraju posiada w swojej bardzo szerokiej ofercie różne rodzaje tego produktu. Musztarda jest przede wszystkim świetnym dodatkiem do różnego dressingów czy sosów. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że dostępne na rynku rodzaje omawianego produktu różnią się dodatkami smakowymi.

Jaka musztarda jest jednak zdecydowanie najzdrowsza? Rekomendowane są produkty z małą zawartością soli i cukru. Ponadto warto uzyskać informacje czy dana musztarda została zrobiona w oparciu o wino pozyskane z winogron. Na rynku można znaleźć bowiem musztardy powstałe na bazie octu.

Jakie możemy wyróżnić rodzaje musztard?

W Polsce zdecydowanie największą popularnością cieszy się musztarda sarepska. Warto wiedzieć, że powstaje ona z mieszanki gorczycy brązowej oraz białej. Produkt jest ostry w smaku prawie tak samo jak musztarda rosyjska, która z kolei wytwarzana jest pikantniejszej odmiany gorczycy.

Należy mieć świadomość, że dwa wymienione rodzaje musztardy będą w stanie nadać bardzo wyrazistego smaku nie tylko i wyłącznie pieczonemu, ale również grillowanemu i smażonemu mięsu. Osobom preferującym zdecydowanie łagodniejsze smaki rekomendowana jest musztarda stołowa. Świetne zda egzamin nie tylko do kanapek, ale również mięs czy sosu winegret. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że jeszcze delikatniejsza będzie musztarda delikatesowa, z kolei musztarda kremska jest najsłodsza.

Co dokładnie decyduje o „mocy” musztardy?

Warto mieć świadomość, że płyn wykorzystany przez producenta do produkcji musztardy będzie w dużej mierze decydował czy produkt będzie łagodny czy pikantny.

Oczywiście istotne znaczenie w tej kwestii będą miały także dodatki, do których koniecznie trzeba zaliczyć chrzan, miód, cukier czy sól.