Skip to content Skip to footer

Najlepsze desery na upały

Nadeszły wakacje, a wraz z nimi upalne dni. Wysokie temperatury sprawiają, że często naszym największym marzeniem staje się ochłodzenie naszego organizmu. Oczywiście możemy wyposażyć się w wentylator i często pić wodę, jednak istnieją także o wiele przyjemniejsze sposoby na poradzenie sobie z doskwierającymi upałami np. chłodzące desery, takie jak sorbety. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować domowe przysmaki idealne na wysokie temperatury, koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem. Zapraszamy do lektury!

Granita – włoski przysmak

Będąc na wakacjach we Włoszech lub w jakichkolwiek nadmorskich lub turystycznych miejscowościach z pewnością nieraz natknęliśmy się na granitę. W Wielkiej Brytanii oraz w USA deser ten często występuje pod nazwą „slushy” i możemy znaleźć go tam w najróżniejszych kolorach. W ostatnim czasie stał się on niezwykle popularny na całym świecie. Oryginalnie granita pochodzi jednak z włoskiej wyspy Sycylii, gdzie tradycyjnie wykonywana jest z soku z cytryny i podawana w towarzystwie słodkiej bułki. Jest to doskonały sposób na ochłodzenie swojego organizmu w słodki sposób. Możemy także wykonać deser samodzielnie w domu. Co prawda, do produkcji granity na dużą skalę niezbędna jest specjalna maszyna zwana graniterem.

Jest ona jednak dość droga, a wykonując deser dla siebie, jesteśmy w stanie poradzić sobie bez niej. Wystarczy, że kostki lodu połączymy w blenderze kielichowym z wybranym sokiem owocowym i cukrem lub z gotowym syropem owocowym, który będzie już posłodzony. Składniki musimy blendować na tyle długo, by lód skruszył się na małe kawałeczki, które będą wyczuwalne w strukturze deseru. Granitę podawać należy w kubeczkach lub pucharkach do lodów, ozdobioną owocami i listkami mięty.

Sorbet lody – domowy sposób

Wykonywanie domowych lodów mlecznych nie należy do prostych czynności, jednak tego samego nie można powiedzieć o sorbetach, które również stanowią świetny sposób na ochłodzenie się w upalne dni. Sorbety są również o wiele bezpieczniejsze i mogę być przechowywane w zamrażarce dowolną ilość czasu, nie zawierają one bowiem mleka, jedynie owoce, wodę i cukier, podobnie zresztą jak granita. Aby wykonać sorbet lody należy zmiksować ze sobą owoce, wodę i opcjonalnie cukier. Następnie przełożyć masę do odpowiedniej formy i schłodzić w zamrażarce, aż całość zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Smacznego!