Skip to content Skip to footer

Jak dbać o noże HACCP?

Zakupienie oryginalnych noży HACCP to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby prawidłowo z nich korzystać, umiejętnie je ostrzyć i pielęgnować. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla tych osób, które chcą dowiedzieć się, jak dbać o noże, HACCP, aby służyły nam przez wiele długich lat.

Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu

Oryginalne noże HACCP są bardzo ostre, dlatego też warto zadbać o to, aby posiadały odpowiedni uchwyt. Godne polecenia są przede wszystkim te noże, które rączki mają wykonane z materiałów antypoślizgowych. Producenci korzystają nie tylko z twardego drewna i plastiku, ale również ze specjalnej gumy silikonowej albo perforowanej stali.

Porządna rękojeść zapewnia pewny uchwyt nawet wtedy, gdy nóż HACCP będzie mokry. Pamiętać należy również i o tym, że rączki noży powinny być zawsze wyprofilowane do dłoni, dzięki czemu każdy ruch będzie bardzo precyzyjny i ograniczy się ryzyko pojawienia niechcianych skaleczeń.

Jak ostrzyć noże?

Inwestując w profesjonalne noże HACCP z najwyższej światowej półki, warto od razu dokupić porządną osełkę albo specjalny zestaw ostrzący. Bez odpowiednich narzędzi idealne naostrzenie noży jest dużym wyzwaniem i wymaga stosownych umiejętności. Dzięki porządnej ostrzałce można zaoszczędzić sporo cennego czasu, pieniędzy i nerwów.

Noże HACCP wykonane są z twardej i odpornej na ścieranie stali, dlatego też najlepiej ostrzyć je profesjonalnym sprzętem. Godne polecenia są osełki kieszonkowe albo osełki diamentowe, dzięki którym będzie można przywrócić do życia nawet bardzo mocno stępiony nóż.

Jak dbać o noże ze stali nierdzewnej?

Aby noże HACCP po wielu latach użytkowania prezentowały się bardzo okazale i spełniały swoje zadania należ oczywiście odpowiednio o nie zadbać. Specjaliści zalecają, aby w razie możliwość zrezygnować z mycia w zmywarce, ponieważ w ten sposób na ostrzu mogą pojawić się zacieki.

Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście mycie ręczne, ale pamiętać należy w tym przypadku o tym, aby zachować szczególną ostrożność. Na rynku dostępne są również specjalne preparaty, dzięki którym można zakonserwować rzadko używane noże. Oryginalne noże od renomowanego producenta nie należą do najtańszych wydatków, dlatego też warto o nie zadbać.

Noże HACCP znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl