Krówka cukierki – z czym to się je

Są takie smaki, które pamięta się z dzieciństwa. Nieodmiennie wiążą się z sentymentem i nutką melancholii. Niektóre z nich pozostają z nami także w dorosłym życiu. Szczególnie pamięta się smak ulubionych słodyczy, bo to one często w czasach kryzysu stanowiły jedyny dostępny rarytas. Choć dziś dostęp do słodkości jest powszechny i można mieć je w każdej ilości, tamte smakowały wyjątkowo. Któż nie poznał smaku krówki?

Krówka cukierki – z czym to się je

Krówki określane są rozmaicie. Dla jednych są to tzw. ciągutki dla innych, zgodnie z określeniem gwarowym, mordoklejki. Niezależnie od nazewnictwa, zawsze smakują wyśmienicie. Są to cukierki produkowane z mleka, masła oraz słodkiej masy cukrowej. Pierwsza polska wytwórnia krówek powstała w 1921 roku w Poznaniu a jej założycielem był Feliks Pomorski. Cukierki nadają się do samodzielnej konsumpcji, ale świetnie smakują także podane do kawy lub herbaty.

Krówki – właściwości i wartości odżywcze

Krówki mają specyficzną konsystencję. Gdy są świeże, potrafią ciągnąć się majestatycznie, natomiast, gdy trochę poleżą, kruszeją w środku za sprawą procesu krystalizacji cukru. Krówki mają w swoim składzie duże pokłady błonnika, magnezu oraz wapnia. Zawierają także żelazo, potas i witaminy z grupy B. Jeden cukierek ma niecałe czterdzieści jeden kalorii, więc nie jest to dużo w porównaniu z innymi słodyczami, jak batony czy bombonierki. Z krówek produkowana jest m.in. masa kajmakowa, która jest podstawowym składnikiem pysznych mazurków wielkanocnych. Smak samej krówki producent wzbogaca czasami o dodatkowe składniki, jak aromaty orzechowe, kokosowe, itp.

Krówka cukierki, czyli słodki dodatek na każdą okazją

Jeśli chodzi o krówki producent zazwyczaj korzysta z dobrze znanej formuły. Wyroby poszczególnych firm różnią się nieco między sobą, ale podstawowy skład cukierków pozostaje niezmienny. Dlatego smakują one niemalże wszystkim i stanowią bardzo uniwersalny podarunek. Wielu przedsiębiorców korzysta z nich jak z praktycznych gadżetów, rozdając cukierki klientom. Na etykietkach krówek umieszcza się spersonifikowane napisy, np. z nazwą bądź logo przedsiębiorstwa. Popularne są także krówki weselne, na których widnieją imiona panny młodej i pana młodego. Gościom przypada wówczas w udziale słodka pamiątka z tego szczególnego wydarzenia.