Skip to content Skip to footer

Charakterystyka noży masarskich

Jeśli jesteś gospodynią domową i szukasz idealnego noża do wyczarowania perfekcyjnego dania z mięsa – zapoznaj się z ofertą noży masarskich! To noże dla prawdziwych profesjonalistów, którzy nie boją się żadnej pracy przy porcjowaniu mięsa: drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Dzięki nożom masarskim poczujesz się jak szef w kuchni w swoim domowym zaciszu!

Charakterystyka noży masarskich

Noże masarskie zbudowane są z dwóch najważniejszych elementów: ostrza i rękojeści. Ostrze jest odpowiedzialne za prawidłowe i szybkie krojenie, rękojeść zaś ma za zadanie kontrolować cały proces i dbać o bezpieczeństwo użytkownika. Na rynku dostępne są noże o różnej długości i szerokości ostrza – w zależności od potrzeb.Noże masarskie z powodzeniem wykorzystuje się w kuchni (na potrzeby gospodarstwa domowego), jak również w profesjonalnym przetwórstwie mięsnym i zakładach uboju zwierząt.Najczęściej stosowanym materiałem do produkcji ostrzy noży masarskich jest wysokowęglowa stal nierdzewna lub stal chromowo-molibdenowa. To obecnie jedne z najtrwalszych materiałów w produkcji noży rzeźniczych, masarskich i kuchennych. Są trwałe i niezawodne. Kupując też nóż masarski warto zwrócić uwagę na rękojeść. Powinna ona być wykonana z materiału antypoślizgowego, co gwarantuje bezpieczeństwo stosowania.

Jakie są rodzaje noży masarskich?

W zależności od rodzaju mięsa mamy różne wielkości, długości i kształty noży masarskich. Inne są noże do filetowania, inne do ryb czy żeberek. Kupując nóż na potrzeby indywidualne warto wybrać nóż masarski uniwersalny, który w domowych warunkach sprawdzi się w trakcie przygotowywania każdego dania na bazie mięsa.

Co warto wiedzieć o nożach masarskich?

Noże masarskie są niezwykle wydajne, dzięki zabiegowi polerowania. Ich ostrzenie jest szybkie i proste. Bez wątpienia taki kuchenny asortyment posłuży nam bezawaryjnie przez wiele długich lat. Warto też dodać, że większość noży podlega dożywotniej międzynarodowej gwarancji na wady materiałowe i wady wykonania. Kupując noże masarskie warto zapoznać się z informacjami na temat technologii ich wykonania i sprawdzić, czy producent cieszy się pozytywnymi opiniami i rekomendacjami użytkowników indywidualnych oraz profesjonalistów.