Z pewnością niemalże każdy z nas kocha truskawki. Bardzo ważną informacją jest to, iż smakiem tychże owoców można się cieszyć nie tylko w sezonie, lecz przez cały rok! Z truskawek można robić syropy, dżemy i inne przetwory. Tego typu produkty można dodawać do wody, alkoholu czy ciast i deserów. Jak widać, możliwości jest naprawdę mnóstwo!
Syrop truskawkowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?
Syropy truskawkowe cieszą się bardzo dużym powodzeniem nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie! Nic w tym dziwnego, ponieważ wiele osób nawet nie lubi, ale wręcz kocha te przepyszne, czerwone owoce. W bardzo łatwy sposób możemy zrobić samemu taki syrop truskawkowy, lecz gdy nie mamy na to ochoty – bez problemu można taki syrop truskawkowy kupić już gotowy w każdym większym sklepie. Popyt na niniejszy produkt jest, w związku z czym nie powinno być problemu z jego dostępnością w sklepach spożywczych.
Co w przypadku, gdy samemu chcemy stworzyć dla siebie i dla swojej rodziny taki truskawkowy syrop?
Z pewnością ważną informacją jest to, iż truskawka należy do owoców, które z trudem wytrzymują upływ czasu. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że gdy podczas tworzenia syropu za słabo dokręcimy słoik z syropem, zepsuje on się nam. Syrop truskawkowy składa się jedynie z truskawek, cukru oraz wody. Jak widać, składników nie ma ani dużo, ani nie są one jakoś bardzo skomplikowane.
Kolejne informacje na temat syropu truskawkowego
Umyte truskawki należy posypać cukrem, a następnie wlewamy do nich wodę. Później gotujemy to wszystko i odcedzamy owoce. Na koniec nasz produkt należy spasteryzować. Gotowe. Jak widać, taki przepis na truskawkowy syrop jest niezwykle łatwy i aż grzechem jest nieskorzystanie z niego. W Internecie aż roi się od przepisów na syropy truskawkowe. Jeżeli ktoś nie chce skorzystać z niniejszego przepisu, może jak najbardziej znaleźć w Internecie inny, równie dobry jak ten. Oprócz samego produktu, nie zapomnijmy go bardzo ładnie opakować. Piękna wstążka w różowym kolorze albo stylowy słoik dopełnią styl tego syropu truskawkowego. Gdy zadbamy o wygląd naszych przetworów, wtedy nasza spiżarenka będzie przepiękna. Nie bez znaczenia jest także to, że gdy zauważy się taką delikatną piankę na brzegu słoika, nie ma potrzeby jej zabierania. Może ona tam jak najbardziej pozostać i nie zepsuje to ani smaku ani wyglądu naszym przetworom. Niektórzy jeszcze po zawekowaniu słoików wkładają je na kilka minut do piekarnika, aby na koniec ich syropy truskawkowe się ”zapiekły”.