Skip to content Skip to footer

Przygotowanie i przechowywanie suszonych warzyw

Zastosowanie suszonych warzyw w kuchni jest wykorzystywane przez bardzo dużą liczbę osób. Jednak nie wszyscy potrafią przygotować w ten sposób warzywa samemu. Warto jest jednak nauczyć się robienia suszonki, ponieważ w ten sposób przestaniemy marnować nadwyżkę warzyw w domu.

Jakie warzywa zastosować do suszenia?

Do suszenia możemy zastosować np. seler, marchew, por, fasolkę szparagową, pomidory, kalafior czy kapustę. Zasuszyć możemy również owoce warzyw jak np. bakłażana. Suszone warzywa są niezastąpione przez cały rok.

Przygotowanie warzyw do suszenia

Aby proces przebiegł pomyślnie, należy z wszystkich warzyw usunąć części nie nadające się do jedzenia. Następnie musimy warzywa rozdrobnić, warto jest zrobić to dokładnie, ponieważ od tego zależy czas ich suszenia. Warzywa takie jak marchew, por czy seler możemy pokroić w cieniutkie słupki a buraki w kostkę lub plasterki. Fasolka szparagowa powinna być pocięta na kawałki nie większe niż około 2 cm, natomiast kalafior możemy podzielić ma małe różyczki. Największy problem przysporzy nam kapusta biała, ponieważ należy ją cienko poszatkować. Jeśli mamy już przygotowane w ten sposób warzywa możemy zapobiec zaciemnieniu ich białych części poprzez kilku minutowe zamoczenie ich w gorącej wodzie. Taka forma przygotowania nazywana jest blanszowaniem, które chroni warzywo przed utratą cennych witamin.

Suszenie warzyw

Suszenie warzyw można przeprowadzić za pomocą powietrza jak również słońca.

Obie metody bardzo dobrze się sprawdzają, a warzywa zachowują swoje właściwości odżywcze. Oczywiście możemy skorzystać z pomocy suszarki do warzyw, która posiada kilka sitek przez które przechodzi powietrze a całe suszenie trwa krócej niż w przypadku naturalnych metod.

Przechowywanie

Aby suszone warzywa dobrze zabezpieczyć, należy umieścić je w specjalnych pojemnikach lub słoikach. Musimy jednak pamiętać, aby nasze warzywa suszone leżały w zaciemnionym miejscu zwłaszcza jeżeli chcemy je przechować w słoiku. Jeżeli nasze pojemnik nie jest przezroczysty, warzywa tam zostawione mogą leżeć w miejscu dowolnym.

Cały proces przygotowania suszonych warzyw jest bardzo prosty i pozwala nam zaoszczędzić pieniądze i nie marnować warzyw. Warto jest przy tym zaopatrzyć się w suszarkę do warzyw, dzięki czemu będziemy mogli suszyć warzywa przez cały rok.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..