Rydze powszechnie uważane są, obok borowików, za najbardziej pożądane polskie grzyby. Z całą pewnością nie dzieje się tak bez przyczyny, ponieważ ich wyjątkowo walory smakowe sprawiają, iż smakują praktycznie każdemu.
Jak marynować rydze
Powszechnie rydze marynowane uważa się za jedną z najbardziej smacznych potraw, jakie można przygotować z grzybów. Generalnie do marynowania rydzów niezbędne jest wykorzystanie wody, octu, cukru oraz soli. Niektórzy grzybiarze dodają również inne składniki, celem zaostrzenia smaku i wydobycie z rydzów ich naturalnie korzennego aromatu. Jak to często bywa w kuchni, również w przypadku rydzów, tyle istnieje sprawdzonych przepisów i najlepszych smaków, ile osób przygotowujących potrawę. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby do marynaty dodać również inne składniki, jak przykładowo cebulkę czy marchewkę. Ta pierwsza wpłynie pozytywnie na zaostrzenie, uwypuklenie smaku całej potrawy. Marchewkę natomiast daje się przeważnie zamiast cukru, również aby podkreślić wyśmienity smak tych grzybów.
Ciekawostkę stanowi fakt, iż niektórzy rydze przygotowują w sposób tradycyjnie zarezerwowany dla kań, panierując je i smażąc przed zamarynowaniem. Tak przygotowane rydze marynowane również należy uznać za bardzo smaczne, chociaż większość osób stanowią jednak zwolennicy bardziej tradycyjnej metody marynowania.
Kiedy najlepiej zbierać rydze
Ponieważ rydze są grzybem mało dostępnym, szczególnie w północnych częściach kraju. W związku z tym aby zjeść pyszne rydze marynowane czy przygotowane w inny sposób, zwykle należy je najpierw zebrać. Oczywiście proces ten wymaga sporo czasu i cierpliwości, rydze nie są bowiem grzybami, które łatwo znaleźć. Generalnie uważa się, iż w Polsce zbierać je można od początku sierpnia do końca listopada, oczywiście zależnie od warunków pogodowych w danym roku. Grzyby te najczęściej występują na glebach piaszczystych, najłatwiej jest je znaleźć w młodych lasach.
Mimo, że rydze stosunkowo trudno znaleźć, istnieje jeden niewątpliwy plus zbierania właśnie tych grzybów. Mają one bowiem bardzo charakterystyczną cechę, uszkodzenie ich kapelusza czy trzonu powoduje, iż grzyb zabarwia się na specyficzny niebiesko-zielony kolor, co łatwo zauważyć.
Przechowywanie marynowanych rydzów
Rydze marynowane nie różnią się w zasadzie w przechowywaniu od innych konserwowych grzybów. Najlepiej jest zatem trzymać słoiki z nimi w piwnicy lub innym ciemnym, chłodnym miejscu. Tak przechowywane powinny smakować dłużej niż rok, należy jednak co jakiś czas sprawdzać stan słoików.