Skip to content Skip to footer

Na co zwrócić uwagę, wybierając noże elektryczne do kebaba?

Olbrzymia popularność tureckiego kebaba sprawia, że zainteresowanie wysokiej jakości sprzętem gastronomicznym jest bardzo duże. Mowa tutaj oczywiście o nożach elektrycznych, bez pomocy których bardzo trudno jest przygotować mięsne dania. Oferta noży elektrycznych jest naprawdę bardzo szeroka i różnorodna, dlatego też warto dowiedzieć się, na które elementy zwracać uwagę przy ich zakupie.

Rodzaj zasilania i moc

Noże elektryczne do kebaba dzielimy na bezprzewodowe i przewodowe. Większy komfort z wiadomych przyczyn zapewniają modele akumulatorowe, ale pamiętać należy oczywiści o ich systematycznym ładowaniu. Wybierając noże elektryczne tego typu warto zwrócić uwagę nie tylko na pojemność baterii, ale również na czas pracy na jednym ładowaniu.

Na półkach sklepowych można znaleźć noże elektryczne do kebaba o mocy od 100 do 200 watów. Jak łatwo się domyśleć, im większa moc, tym noże sprawniej działają i są w stanie poradzić sobie nawet z bardzo wymagającym mięsem. Do użytku profesjonalnego warto postawić na urządzenia o jak największej mocy, które nie zawiodą w najmniej spodziewanym momencie.

Ilość i jakość ostrzy

Inwestując w nowe noże elektryczne do kebaba warto zwrócić uwagę również na ilość ostrzy w danym zestawie oraz na ich jakość. Jedną z kluczowych zalet elektrycznych noży jest to, że ostrza można wymieniać, gdy stępią się za bardzo.

Pod uwagę należy wziąć również jakość obudowy, która wbrew pozorom odgrywa bardzo ważną rolę. Większość producentów stawia na plastikowe rączki, które wbrew pozorom są bardzo solidne i wytrzymałe. Sporą zaletą plastikowej obudowy jest również to, że jest ona łatwa w utrzymaniu czystości.

Zastosowane zabezpieczenia

Wybierają niezawodne noże do kebaba nie można zapominać także o kwestiach bezpieczeństwa. Wysokiej jakości noże powinny posiadać nie tylko osłonę na palce, ale również funkcję bezpiecznego włączania i specjalną lampkę ostrzegawczą. Warto postawić na modele, które mają osłonę przytwierdzoną bezpośrednio do ostrza noża, dzięki czemu montaż i demontaż nie będzie żadnym wyzwaniem.

Najbardziej bezpieczne są oczywiście te noże elektryczne, które uruchamiane są po włączeniu dwóch przycisków jednocześnie. Jeden przycisk powinien znajdować się pod rączką, a drugi na górze urządzenia. W ten sposób można uniknąć nieumyślnego uruchomienia ostrzy.

Noże elektryczne do kebaba dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl