Skip to content Skip to footer

Mrożone napoje

W upalne dni wszyscy poszukujemy ochłodzenia. Wspomóc nas w tym mogą różnego rodzaju mrożone napoje. Przygotowane z różnorodnych owoców i ich soków mogą przynieść ukojenie nawet w najcieplejsze dni. Z kolei zimą mogą być świetną alternatywą dla innego rodzaju deserów. Jakie mamy możliwości? Czym różnią się poszczególne desery?

Wielość smaków

W rzeczywistości nie powinnyśmy się nadmiernie ograniczać. Sposobów na sorbet lodowy, czy też na inne mrożone napoje jest mnóstwo. Naszym jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Do najczęściej wybieranych w Polsce deserów lodowych zaliczyć możemy między innymi sorbety, granity, lody oraz różnego rodzaju mrożone napoje.

To, na jaki rodzaj deser powinniśmy się zdecydować jest uzależnione jedynie od składników, jakie mamy w lodówce oraz od naszych preferencji. Aby przygotować sorbet do picia, granitę czy też inny rodzaj mrożonego napoju lub deseru wykorzystać możemy tak odmienne owoce jak:

– cytrusy (pomarańcze, mandarynki, cytryny)
– owoce leśne (jeżyny, borówki)
– maliny i truskawki,
– owoce egzotyczne (pigwa, granat itp.).

Przygotowanie

Pamiętajmy, że nie musimy trzymać się określonej konwencji. Chociaż granita lub sorbet posiadają określony sposób przygotowania nie oznacza, że musimy trzymać się wszystkich wytycznych. Mrożone napoje są na tyle prostym deserem, że możemy je przygotowywać na własne sposoby. Możemy użyć zarówno:

– świeżych owoców,
– świeżo wyciśniętych soków,
– mrożonych owoców,
– kupionych soków.

Wszystkie z nich możemy w różnych proporcjach mieszać z lodem i zmiksować w blenderze. Spróbujmy również zmieszać sok i części owoców z wodą i schować je na jakiś czas do lodówki uważając, aby przygotowywany deser nie zamarzł.

Oczywiście możemy również zachować określone wytyczne, jeżeli chcemy stworzyć prawdziwy sorbet lodowy czy też sorbet do picia. W takim wypadku musimy dokładnie uważać, jakie składniki stosujemy oraz w jaki sposób je przygotowujemy.

Przykładowy szybki napój

Jeżeli nie posiadamy blendera spróbujmy stworzyć szybki „sorbet” m.in. z arbuza. W takim wypadku wystarczy wyciąć miąższ i pognieść go dokładnie widelcem.

Gdym miąższ puści soki możemy wycisnąć jedną limonkę i o odłożyć wszystko do lodówki. Gdy napój osiągnie półpłynną konsystencję jest gotowy do pica.