Zakład przetwórstwa owocowo warzywnego to miejsce, w którym na skalę przemysłową dokonuje się przetwarzania i utrwalania plonów natury w formach różnego rodzaju produktów spożywczych.
Przetwórstwo owoców i warzyw
Najważniejszym celem jaki stawia sobie każdy zakład przetwórstwa owocowo warzywnego jest to, by ochronić zbiory – umożliwiając ich spożywanie przez cały rok. Na takie działania składa się wiele, czasem dość trudnych organizacyjnie, czynników. Zakłady muszą więc liczyć się z:
– dużą różnorodnością gatunków oraz odmian warzyw i owoców,
– niską trwałością surowców,
– pracami sezonowymi,
– wahaniami w plonach (w niektórych latach zdarzają się np. klęski urodzaju),
– wieloma kierunkami przerobowymi, bo taką roślinność można: zamrażać, konserwować, zagęszczać, kisić czy suszyć.
Zadania przemysłu owocowo-warzywnego
Oprócz wspomnianej już wcześniej ochrony zbiorów, ważne jest także, że zakłady przetwórstwa:
– uszlachetniają zbiory – poprzez usunięcie pestek, skórek, szypułek i zanieczyszczeń mechanicznych,
– utrwalają składniki warzyw i owoców, takie jak: cukry, białka, kwasy i wszelkie składniki odżywcze,
– dodają plonom dodatkowych cech smakowych, np. dzięki kiszeniu (pozwala to więc na urozmaicanie codziennej diety ludzkiej),
– ułatwiają codzienne gotowanie, bo zajmują się oczyszczaniem, preparowaniem i nadawaniem zwięzłej postaci owocom i warzywom.Zawsze ważne jest oczywiście to, by produkcja w zakładzie oparta była na działaniach tradycyjnych, to znaczy np. na konserwantach nie sztucznych a naturalnych, np. takich jak: cukier, sól i ocet. Natomiast jakość przetwarzanych warzyw i owoców powinna być sprawdzana jeszcze przed ich dostawą.
Przetwory z zakładów
Obejmują one szeroką gamę produktów, do których zaliczyć można na przykład:
– konserwy warzywne: fasolkę, groszek, szparagi i mieszanki warzyw,
– konserwy owocowe: owoce pasteryzowane oraz kompoty,
– marynaty warzyw i owoców,
– warzywa kwaszone,
– mrożonki owocowe i warzywne,
– przeciery i pulpy,
– koncentraty u ketchupy,
– soki owocowe i warzywne, nektary,
– soki zagęszczone,
– dżemy, marmolady i konfitury,
– owocowe napoje alkoholowe.Zakład przetwórstwa owocowo warzywnego jest w stanie zaoferować więc naprawdę szeroki asortyment, bo oprócz produktów podstawowych mogą być to również sałatki, różnorodne konfitury i podstawy do dań gotowych.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol