Suszone warzywa mają szerokie zastosowanie w polskiej kuchni i wiele osób nie może sobie wyobrazić gotowania bez nich. Choć nie mają formy świeżej, ale suszoną, jednak, mimo to zachowują część swoich właściwości i potrafią sprawić, że dania zyskują smak i aromat. Są polecane zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym.
Suszone warzywa – zastosowanie w codziennym gotowaniu
Warzywa to ważny składnik diety każdego człowieka. Wskazuje się, że w codziennych posiłkach powinna znajdować się ich określona ilość dla zachowania zdrowia. Ich zaletą jest fakt, że posiadają dużo witamin i składników mineralnych, a ponadto są lekkostrawne. Nie przyczyniają się również do otyłości i powinny być nieodłącznym składnikiem diety każdego człowieka. A jak jest z suszonymi warzywami w kuchni?W popularnej formie warzywa stosowane są jako suszona mieszanka. Taki dodatek do np. zup czy mięs jest znany w naszym kraju od dana, choć od niedawna ma to postać zbilansowanych i dokładnie wyselekcjonowanych warzyw z najlepszych upraw. Są nie tylko aromatyczne ale i zdrowe, dzięki czemu obserwuje się rosnące zainteresowanie tego typu dodatkiem do gotowania.
Suszone warzywa do zup, sosów i mięs
Wiele osób używa obecnie suszonych warzyw do zup podczas gotowania, by wydobyć aromat i woń potrawy. Nieodłącznie dodaje się je również do sosów i mięs przygotowywanych w różny sposób, np. pieczonych w piekarniku lub też duszonych. W procesie przygotowania mięsa warzywa uwalniają aromat i smak i sprawiają, że danie jest smaczne. W tym zakresie można pokusić się o stwierdzenie, że suszone warzywa w niczym nie ustępują naturalnym, zielonym warzywom dodawanych podczas gotowania.
Warzywa suszone w okresie jesiennym i zimowym
W kuchni mieszanka suszonych warzyw sprawdza się zwłaszcza w okresie późnej jesieni i zimy, kiedy utrudniony jest dostęp do świeżych warzyw. Wówczas mieszanka suszu może powodzeniem zastąpić np. ulubioną kompozycję dodawaną do np. zupy lub do pieczonego mięsa. Małe kawałki warzyw w formie suszu sprawiają, że nie trzeba ich dodatkowo kroić.Wiele osób uważa, że w sezonie jesiennym i zimowym lepiej sięgać po susz warzywny, który jest aromatyczny niż kupować warzywa w sklepach, ponieważ ich jakość pozostawia wówczas wiele do życzenia.