Skip to content Skip to footer

Jakie produkty najlepiej spożywać w diecie low carb?

Jadłospis diety low carb bazuje na produktach ubogich w węglowodany. Ich ograniczenie może skutkować szybką utratą wagi, co jest przeważnie najważniejszym celem osób wybierających tę dietę. Ważne przy tym jest pilnowanie, co można zjeść, a czego lepiej unikać.

Lista produktów ubogich w węglowodany nie jest taka krótka. Jednak są produkty, które szczególnie warto uwzględnić w jadłospisie diety low carb.

Jajka

Jedzenie jajek jest zalecane na każdy sposób. Może to być jajecznica, omlet, szakszuka czy pasta jajeczna. Pomysłów na wykorzystanie tego produktu jest wiele.

Jajka powinno się jeść ze względu na ilość białka, które w nich jest. W ten sposób można dostarczyć organizmowi aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym spożywanie białka, szczególnie na śniadanie, pozwoli dać uczucie sytości, nawet gdy nie sięga się po pieczywo.

Drób

Mięso również jest bogate w białka, dlatego warto spożywać je w sporych ilościach. Dla osób, które pragną schudnąć, szczególnie zalecany jest kurczak czy indyk.

Jednak Jadłospis diety low carb dopuszcza każde mięso. Mogą to być też produkty bogate w tłuszcze. Wszystko zależy od celu przejścia na dietę.

Jogurt naturalny

Produkty mleczarskie także powinny być spożywane w diecie niskowęglowodanowej. Zawsze należy wybierać opcje pełnotłuste oraz uważać na te zawierające cukier. Szczególnie dotyczy to owocowych jogurtów.

Najbardziej przydatny okazuje się jogurt naturalny. Można zjeść go bez żadnych dodatków albo polać nim sałatkę lub połączyć z jajkami do pasty.