Skip to content Skip to footer

Jak pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe żywności zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest wygodne, praktyczne, pozwala dłużej przechowywać jedzenie bez uszczerbku dla smaku i intensywności. Jest jedną z zasad gotowania metodą sous vide. Dlaczego warto pakować żywność próżniowo? Gdzie kupić przeznaczoną do tego celu maszynę?

Pakowanie próżniowe a świeżość pokarmów

Ludzie od dawna wykorzystują różne sposoby, żeby przedłużyć świeżość żywności i móc ją dłużej przechowywać. Jednym z najnowocześniejszych i najskuteczniejszych jest pakowanie próżniowe.Polega ono na umieszczeniu wybranego produktu żywnościowego (warzyw, owoców, mięsa czy ryby) w specjalnej folii, a następnie odessaniu z niej powietrza. Brak tlenu pomaga odizolować pokarm od czynników zewnętrznych, w tym drobnoustrojów, a tym samym bardzo dobrze zabezpiecza go przed zepsuciem. To bowiem powietrze w głównej mierze odpowiada za to, że pokarmy schną, pleśnieją, jełczeją czy gniją. Pozbawione to nie tylko dłużej zachowują zdatność do spożycia, ale też nie tracą smaku, aromatu, koloru.

Inne możliwości oferowane przez pakowanie próżniowe

Pakowanie próżniowe daje także inne możliwości. Jakiś czas temu wynaleziona została nowa metoda gotowania: sous-vide. Polega ona na opakowaniu pokarmu przy użyciu maszyny do pakowania próżniowego, a następnie ugotowaniu go w specjalnym urządzeniu. Jako że warzywa czy mięso gotują się we własnym sosie, są bardziej soczyste, mają przyjemny, intensywny smak i aromat. Nie trzeba ich szczególnie dosalać i doprawiać, by cieszyły podniebienie. Możliwe jest także ograniczenie ilości zużywanego w trackie gotowania tłuszczu, co korzystnie wpływa na zdrowie.

Maszyny do pakowania próżniowego – zalety i wybór

Planując pakowanie próżniowe w celu dłuższego przechowywania żywności czy w celu gotowania metodą sous-vide, najlepiej wyposażyć się w profesjonalne urządzenie do pakowania próżniowego. W przeciwieństwie do domowych sposobów na usunięcie powietrza z folii, maszyna do pakowania próżniowego zagwarantuje, że powietrze zostało w całości usunięte, a potrawa jest właściwie zabezpieczona.W sklepach gastronomicznych można kupić zarówno dużych gabarytów urządzenia przeznaczone dla lokali gastronomicznych, jak i mniejsze maszyny do pakowania próżniowego, które można wykorzystać w domu.

Maszyny do pakowania próżniowego dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.