Skip to content Skip to footer

Ekonomiczność i ekologiczność palet plastikowych

W przemyśle używa się zarówno palet drewnianych jak i plastikowych. Te pierwsze co prawda są tańsze, ale czy tym samym lepsze. Czy to, że są stworzone z naturalnego tworzywa czyni jest bardziej ekologicznymi. Warto przeanalizować te kwestie, jeżeli chce się prowadzić biznes w sposób ekologiczny i ekonomiczny.

Palety higieniczne – dlaczego są korzystniejsze pod względem cenowym?

To prawda, że palety drewniane są produktem kosztującym mniej, ale trzeba zwrócić uwagę na fakt, że niestety szybko się zużywają i zaledwie po kilku zastosowaniach nie da się ich używać szczególnie do przechowywania i przewożenia żywności, ponieważ nie da się ich doprowadzić do idealnej czystości. Tymczasem palety higieniczne h1 są o wiele trwalsze i solidniejsze. By ich ponownie użyć, wystarczy je umyć. Nie trzeba poddawać ich niszczącej obróbce by je zdezynfekować.

Większe zużycie palet drewnianych to w dłuższej perspektywie większe koszty, zaś paleta plastikowa jest w stanie przetrwać nawet kilka lat nieustannej eksploatacji. Warto więc zainwestować w ten produkt, który jest popularny w przemyśle spożywczym, ale nie tylko.

Palety plastikowe higieniczne – aspekt ekologii

Każda firma musi obecnie brać pod uwagę kwestie ekologii, ponieważ nasza ziemia jest już bardzo obciążona nadmiarem śmieci. Zniszczone palety drewniane zalegają całymi tonami i czekają na utylizację. Nie nadają się one do użytku nie tylko wtedy, kiedy całkiem się połamią, ale także wtedy, kiedy odpadną jakieś pojedyncze elementy co zdarza się niezwykle często w transporcie.

Z kolei palety higieniczne są produktem, którego można używać stale. Dzięki nim produkowanych jest znacznie mniej odpadów. Warto wciąż to pod uwagę, jeżeli chce się dostosować biznes do aktualnych trendów związanych z ekologią. Ponadto palety plastikowe znacznie łatwiej jest wyczyścić oraz jest to tańsze.

Standardy higieniczne- ważne szczególnie w przemyśle spożywczym

Wysokie wymagania co do higieny palet do wykorzystania spożywczego skłaniają przedsiębiorców i intendentów do zmiany palet drewnianych na plastikowe. Te pełne szybko i łatwo się czyści i chroni przed drobnoustrojami, bakteriami i grzybami. Z kolei drewno jest bardzo narażone na atak zarodników pleśni i grzybów.

Plastik okazuje się być więc znacznie bardziej higieniczny co jest plusem nie tylko w przemyśle spożywczym, ale wszędzie tam, gdzie liczy się sterylność, na przykład w kosmetyce czy branży związanej z paszą dla zwierząt.