Skip to content Skip to footer

Suszone warzywa – aromatyczne i wygodne w użyciu

Stosowanie suszonych warzyw i ziół w kuchni jest bardzo powszechne, ze względu na ich bogaty smak i aromat oraz łatwość przechowywania. W większości nie posiadają one dodatku sztucznych konserwantów, ani wzmacniaczy smaków, dlatego są zdecydowanie zdrowsze między innymi od kostek rosołowych.

Suszone warzywa – domowe czy kupne?

Suszenia warzyw czy ziół można oczywiście spróbować w domowych warunkach, ponieważ jest to bardzo dobry sposób na przedłużenie przydatności produktów, których nie udało się wykorzystać do gotowania.

Jednak najczęściej sięga się po gotowe produkty, które bez problemu można obecnie znaleźć w każdym sklepie. Co bardzo ważne, do ich produkcji nie zostają wykorzystane żadne substancje chemiczne, więc mogą stanowić dodatek do potraw również dla osób dbających o wysoką jakość spożywanych posiłków.

Jak przebiega proces suszenia warzyw?

Każda profesjonalna suszarnia warzyw ma oczywiście ustalone własne standardy, natomiast w większości z nich zostają zachowane pewne schematy, które pozwalają na dokładne przygotowanie, a następnie obróbkę warzyw.

W pierwszej kolejności dostarczone do suszarni warzywa lub zioła zostają poddane dokładnemu oczyszczeniu i sterylizacji. Następnie w miarę potrzeb zostają one obrane ze skóry oraz pokrojone w kawałki optymalnej wielkości. Tak przygotowane produkty zostają poddane procesowi osuszania przy pomocy wysokiej temperatury, która musi być ściśle dopasowana do konkretnego typu warzyw.

Dodatkowo zdarza się, że dana suszarnia warzyw posiada własne metody na kontrolę jakości warzyw, jeszcze przed ich zbiorem, aby zapewnić jak najwyższą jakość swoich końcowych produktów.

Wartości odżywcze suszonych warzyw

Suszenie warzyw to jedna z najstarszych oraz najkorzystniejszych metod na przedłużenie ich przydatności do spożycia. Przy prawidłowo przeprowadzonym procesie nie tracą one głębi smaku ani aromatu, dlatego na przykład w okresie zimowym stanowią bardzo dobrą alternatywę dla świeżych warzyw.

W trakcie suszenia zarówno warzywa, jak i zioła nie zostają pozbawione cennych właściwości odżywczych, dlatego są bogate w sole mineralne, błonnik oraz witaminy. Dodatkowo proces suszenia sprawia, że rozwój wszelkich drobnoustrojów zostaje zahamowany.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..